10 manieren om ervoor te zorgen dat je blijft sporten

Als ik je vraag of gezond eten belangrijk is, dan is de kans groot dat je met natuurlijk antwoordt. En als ik vraag of lichaamsbeweging de sleutel is tot gezondheid en welzijn, reageer je wellicht met ja.
We weten dus dat de combinatie van voeding en fitness de magische formule is voor een vitaal en gezond leven. Waarom slagen veel mensen er dan niet in om zich aan die formule te houden?
Waarom geven we steeds voorrang aan andere zaken?
Waarom maken we er pas werk van na een wake-up call, zoals het krijgen van diabetes type 2 of een te hoge bloeddruk?

Door mijn ervaring in The Flock, weet ik dat verantwoordelijkheid de sleutel is. We zijn vaak bereid om onszelf te ontgoochelen, maar als iemand (een personal trainer) op ons rekent, komen we voor hem opdagen.

Je komt je afspraak na omdat je je coach niet wil teleurstellen, maar jezelf teleurstellen? Dat kan best. Je probeert te rechtvaardigen waarom je je voedingsplan niet kan volgen, je verzint excuses waarom je de sportschool vandaag moet overslaan en zegt tegen jezelf dat je morgen zal gaan of, nog beter, dat je maandag met een frisse start zult herbeginnen. Ondertussen voel je je onbewust telkens een mislukking en na verloop van tijd begin je jezelf als onbekwaam en zwak te zien.

Vertrouwen op anderen om ons verantwoordelijk te houden, is prima. Op korte termijn. Als je net begint, heb je hulp nodig. Je moet worden aangemoedigd om gewoonten te ontwikkelen. Bij The Flock ondersteunen we je zo goed mogelijk om deze op te bouwen. We sturen herinneringen, we controleren of je komt, we erkennen je elke keer dat je door de deur stapt, we volgen op en we feliciteren je wanneer je een mijlpaal bereikt.

Onze community helpt ook bij deze verantwoordelijkheidsinspanning.

De waarheid doet echter pijn. Het maakt niet uit hoeveel werk er is om je verantwoordelijk te houden, het komt uiteindelijk op jou neer. Het is aan jou om elke dag bewust te kiezen voor vooruitgang en om je doelen voor ogen te houden. We zullen je altijd aanmoedigen en helpen, maar als je niet meedoet aan het proces, zal het ook op lange termijn niet werken.

Hoe stop je nou met jezelf teleur te stellen? Hoe creëer je een vangnet om jouw doelen te bereiken?   

10 tips om jezelf verantwoordelijk te houden voor je doelen:

1. Maak deel uit van de community. Wij willen je helpen! Het is onze taak! Doe mee, anders mis je een groot deel van de magie. Wie wil er nou niet bij iedere stap aangemoedigd worden door een groep gelijkgestemde zielen? Onze sportschool heet niet voor niets The Flock.

2. Stel herinneringen in op je telefoon. Plan jouw trainingen in als wekelijkse afspraken die je niet mag missen. Het liefst op vaste momenten tijdens de week. Zet een wekker, zodat je weet wanneer het tijd is om je gezonde maaltijd te bereiden. Op die manier kom je niet in tijdsnood en moet je niet naar fastfood grijpen. 

3. Vertel een coach wanneer je van plan bent naar de les te komen. Door je intenties naar buiten te brengen, creëer je een verwachting die je wilt nakomen.

4. Druk een kalender af, hang hem op een zichtbare plek en streep de dagen af dat je naar de sportschool ging of trouw bleef aan je voedingsplan, zodat je alle kenmerken van je succes visueel kunt zien. Het is bevredigend om te zien dat je inspanningen kan optellen en het zal je motivatie om door te gaan versterken!

5. Deel je verhaal op sociale media. Breng je progressie naar buiten! Zelfs als niemand je vooruitgang volgt, zal het openbaar maken ervoor zorgen dat je je aan je woord houdt.

6. Maak progressiefoto’s. Om jouw progressie te zien, moet je onthouden waar je bent begonnen. Je went snel aan hoe je er nu uitziet (zelfs al ben je veel afgevallen), omdat verandering subtiel en geleidelijk is. Door terug te kijken naar jouw uitgangspunt en te vergelijken met waar je nu staat, kun je de balans opmaken van de progressie die je sinds dag één hebt gemaakt.

7. Organiseer drie maal per jaar een bijeenkomst voor het stellen van doelen met een trainingsbuddy. Als je lid bent van The Flock, plannen we deze bijeenkomsten elk kwartaal met je in. Neem contact op om de jouwe op de kalender te zetten! Dit is een belangrijk deel van jouw proces. Als je geen lid bent van The Flock, zoek dan een vriend die ook verantwoordelijkheid nodig heeft, en maak drie keer per jaar afspraken om je progressie te bekijken en doelen voor de toekomst te stellen.

8. Herinner jezelf constant aan je waarom. Een doel is geweldig, maar als we niet weten waarom we het willen bereiken, zegt het niet veel. Vraag jezelf af waarom je wilt focussen op je conditie en voeding. Hoe zal het je leven beïnvloeden? Hoe zal het je laten voelen? Het kan ook geen kwaad om wat te visualiseren. Stel jezelf mentaal voor als de persoon die je wilt zijn eens je doelen zijn bereikt. Als je eenmaal een solide waarom hebt, herinner jezelf er dan dagelijks aan, zodat je het internaliseert en dicht bij je hart houdt.

9. Maak er niet alles of niets van. Rome is niet in één dag gebouwd. Wij kennen allemaal dat gezegde, en het is waar! We zijn op reis en niet even snel naar de supermarkt. Er zullen ups en downs zijn. Er zullen plateaus zijn. Er zullen nee-zeggers en stress en zelftwijfel zijn. Laat die dingen je niet van je pad brengen. Erken ze, wees dankbaar dat ze je iets over jezelf hebben geleerd en ga dan verder met het maken van vorderingen.

10. Beloon jezelf voor het behalen van microdoelen. Iedereen houdt van een prijs, toch? Stel microdoelen op het pad naar je GROTE doelen en beloon jezelf voor het behalen van die mijlpalen. Wil je bijvoorbeeld 30 kilo afvallen, geef jezelf dan een cadeautje voor iedere 5 kilo die je bent kwijtgeraakt. Concentreer je je eerder op voeding, beloon jezelf dan voor iedere week dat je op het goede spoor blijft of niet uit eten bent geweest. Deze beloningen hoeven bovendien geen geld te kosten. Wees creatief met dingen die je leuk vindt en trakteer jezelf!

Er zijn heel wat manieren om jezelf verantwoordelijk te houden, dus zoek uit wat voor jou werkt. Iets dat ooit werkte, werkt misschien niet voor altijd. Verander dingen vaak om enthousiast en gemotiveerd te blijven. Als je hulp nodig hebt om aan de slag te gaan met je gezondheids- en welzijnspad, neem dan gerust contact met ons op! We willen graag een gratis kennismakingsgesprek met je opzetten waarin we het hebben over jou, je huidige levensstijl en je doelen, en je helpen om een plan van aanpak op te stellen. Boek daarom een gratis afspraak hieronder.

Start Nu

Boek vandaag een gratis kennismakingsgesprek zodat we alles over je kunnen leren, je doelen en hoe we je kunnen helpen om ze te bereiken
Boek Afspraak
This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out