Hoe we beginnende fietsers met een voltijdse job in 12 weken tijd hebben voorbereid op de 150 km cyclo van Gent-Wevelgem?

Afgelopen weekend hebben vier leden van The Flock deelgenomen aan de 150 km cyclo van Gent-Wevelgem en ondanks de barre weersomstandigheden hebben ze het parcours vlot afgelegd. Maar hoe hebben we onze beginnende fietsers met een voltijdse job in slechts 12 weken voorbereid op deze uitdaging?

Aan het begin van het jaar zijn we begonnen met het voorbereiden op de Gent-Wevelgem cyclo. Deze deelnemers waren beginners, en het enige vereiste om deel te kunnen nemen aan deze uitdaging was dat ze minstens 2 uur konden fietsen, ongeacht hun snelheid.

Het voorbereiden van fietsers op een 150 km lange cyclo binnen 12 weken is zeker haalbaar, maar er waren enkele obstakels die we moesten overwinnen. Ten eerste was het vinden van tijd om te trainen een uitdaging voor onze deelnemers, die allemaal een drukke baan en gezin hadden. Het was daarom belangrijk om de beschikbare trainingstijd zo effectief mogelijk te benutten. Daarnaast was het van belang om voldoende ervaring op te doen met lange fietstochten, en je eigen inspanning goed te leren doseren, evenals voldoende te leren eten en drinken tijdens het fietsen om je energiereserves op peil te houden.

Hoewel deze zaken op het eerste gezicht eenvoudig lijken, zijn ze van groot belang voor beginnende fietsers.

Hoe hebben we dit aangepakt? Om de 150 km lange cyclo met succes te kunnen voltooien, is voldoende training natuurlijk van essentieel belang. We stelden een trainingsschema op van 3-4 trainingen per week, waarbij we één lange duurtraining per week planden om de nodige uithouding te trainen om de afstand aan te kunnen. Elke week werd deze lange duurtraining iets langer. De langste trainingen liepen op tot 4u, maar werden wel heel traag afgewerkt. Op die manier ga je vooral de vetverbranding gaan stimuleren. Hoe beter je vetverbranding is, hoe beter je lange inspanningen zal aankunnen.

In Gent-Wevelgem komen ook 6 pittige hellingen aanbod zoals de Kemmelberg. Voor de hellingen lieten we onze deelnemers specifieke trainingen doen op de rollen zoals kracht- en intervaltrainingen. Deze trainingen helpen je kracht op te bouwen om de hellingen op te geraken en beter te leren fietsen aan hoge intensiteit. De intervaltrainingen zorgen er ook voor dat je sneller recupereert na een zware inspanning bijvoorbeeld tussen de hellingen.

Deze trainingen hoefden niet altijd lang te zijn; we probeerden de trainingen te beperken tot 1 of 1,5 uur, maar wel binnen specifieke hartslagzones, zodat de trainingen zo effectief mogelijk waren. Je hoeft niet altijd lang te fietsen om je conditie te verbeteren zolang je weet wat je aan het doen bent en wat je traint.

De trainingen werden voor elke deelnemer opgesteld in een persoonlijk trainingsschema zodat ze dit gemakkelijk konden inplannen in hun agenda. Na elke training werd deze naar de coaches doorgestuurd waardoor er feedback konden worden gegeven op de training.

Door ervaring op te doen en je lichaam beter te leren kennen door de fietstrainingen, leer je je inspanning beter te doseren. Fietsen met een hartslagmeter kan hierbij zeker helpen, omdat je hartslag je constant feedback geeft over hoe je lichaam reageert op de inspanningen en hoe zwaar de inspanning voor je is. Voldoende leren eten en drinken tijdens het fietsen is ook een belangrijk aspect om je inspanning goed te doseren.

Het voldoend leren eten en drinken was voor onze deelnemers een uitdaging op zich. Een ervaren wielrenner doet dit namelijk op de automatische piloot. Beginnende fietsers moeten dit leren, want je moet namelijk eten en drinken vooraleer je honger of dorst hebt. Ander is het te laat en kom je “de man met de hamer tegen” of hongerklop.

Om dit onder de knie te krijgen, organiseerden we tweewekelijkse groepstrainingen waarbij we ons richtten op het leren indelen van lange inspanningen en het belang van voldoende eten en drinken.

Na 12 weken hadden onze deelnemers deze basisprincipes van het wielrennen onder de knie en waren we klaar voor de uitdaging van Gent-Wevelgem. Het moeilijkste van de uitdaging lag toen al achter ons. De grootste moeilijkheid is meestal niet de uitdaging, maar de voorbereiding op de uitdaging.

Hoewel de dag zelf ook risico’s met zich meebrengt, zoals te snel starten of onvoldoende eten en drinken, hadden we onze deelnemers voldoende voorbereid en waren ze in staat om de 150 km af te leggen, ondanks het zware fietsweer met veel wind en regen.

De coaches van The Flock zijn ontzettend trots op onze deelnemers en daarom organiseren we nu een nieuwe uitdaging: de Flandrien Challenge. Binnen 72 uur zullen deelnemers alle 59 hellingen van de Vlaamse Wielerklassieker beklimmen. Voor meer informatie kun je terecht op onze website onder het kopje “Programma’s > Wieleruitdaging”.

Start Nu

Boek vandaag een gratis kennismakingsgesprek zodat we alles over je kunnen leren, je doelen en hoe we je kunnen helpen om ze te bereiken
Boek Afspraak
This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out