Van bankzitter tot sportfanaat: de eerste doelstelling van elke beginnende sporter.

Wie begint met sporten, heeft een bepaald doel voor ogen. Dat doel varieert van persoon tot persoon: 5 kg afvallen, er strakker uitzien, opnieuw in een bepaalde broek kunnen, een gespierder lichaam krijgen, gezonder worden om een vitaler leven te kunnen leiden, enz.

Hoewel de training per doelstelling verschilt, ligt de focus bij elke doelstelling op het creëren van een gewoonte, namelijk de gewoonte om wekelijks te sporten. Als je jaren niets hebt gedaan, zal dit in het begin de grootste uitdaging vormen. Wat voor sport je doet, speelt dan nog niet meteen een grote rol. Zoeken naar de beste oefeningen voor een steviger achterwerk of sterkere armen kun je dus beter nog even achterwege laten.

Waarom? 

Om gewenning te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je training progressief zwaarder wordt. Je moet met andere woorden zorgen voor overload. Probeer elke week de belasting van je training een beetje te verhogen, bijvoorbeeld door extra herhalingen te doen of zwaardere gewichten te tillen. Zo blijf je je lichaam uitdagen, en je conditie en spierkracht verbeteren.

Als je al maanden of jaren niet meer hebt gesport, zal je altijd overload creëren. Je lichaam is immers enkel de belasting van het dagelijks leven gewoon. Ook oefeningen op lichaamsgewicht zullen in het begin zorgen voor overload.

Daarom leg je beter eerst de focus op elke week sporten. Consistentie haalt het altijd van intensiteit. Het hele jaar door sporten levert immers meer resultaten op dan wanneer je drie maanden intensief sport en de rest van het jaar niets meer doet.

Focus je als beginneling dus vooral op zaken die ervoor zorgen dat je elke week gaat trainen.

Stel jezelf bijvoorbeeld als doel om zes maanden lang driewekelijks te gaan sporten. Op deze manier ligt de focus vooral op het creëren van gewoonte en kun je (opnieuw) wennen aan het ritme.

Maak de stap om te sporten zo klein mogelijk. Hier nog enkele tips hoe je dit kunt doen:

  1. Plan vaste momenten in. Sport elke week op hetzelfde moment, zodat het na een tijdje een automatisme wordt.
  2. Leg je sportkledij klaar de dag voor het sporten. Wanneer je kledij al klaarligt bij het thuiskomen of het opstaan, verlies je minder tijd. Je kan je kledij ook meenemen in de wagen. De kans is hierdoor veel groter dat je zult gaan sporten.
  3. Laat je begeleiden door een personal trainer. Een personal trainer zal je helpen rustig op te bouwen en je blijven motiveren om je doelen te halen. En nog belangrijker, hij plant een afspraak met je in. Uitstellen van je sportmoment lukt dus niet meer!
  4. . Als driewekelijks 1 uur sporten te veel is, schakel dan terug naar tweewekelijks of naar sessies van 30 minuten.
  5. Koppel het sporten aan andere gewoontes. Mensen zijn gewoontedieren en dat manifesteert zich in routine. Door het sporten hieraan te koppelen, raakt het veel sneller ingeburgerd in je dagelijks leven. Je zou bijvoorbeeld kunnen gaan sporten nadat je de kinderen naar het voetbal hebt gebracht of naar de winkel bent geweest. Zoek iets in je dagelijks leven waaraan je het sportmoment kunt koppelen.

Heb je moeite om de eerste stap te zetten om te beginnen met sporten? Maak dan een afspraak met ons voor een gratis kennismakingsgesprek. Wij helpen je graag verder.

Start Nu

Boek vandaag een gratis kennismakingsgesprek zodat we alles over je kunnen leren, je doelen en hoe we je kunnen helpen om ze te bereiken
Boek Afspraak
This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out