Help, ik raak niet van het toilet!

Waarom gaan oudere mensen naar een rusthuis? Het antwoord vind je in de titel: ze gaan naar een rusthuis wanneer ze niet langer alleen van een toilet kunnen opstaan. Het klinkt misschien stom, maar het komt wel dicht bij de realiteit.

Senioren gaan nu eenmaal naar een rusthuis omdat ze hun onafhankelijkheid verliezen. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker basisbewegingen worden. Mensen gaan met pensioen, zijn minder actief, zitten langer en gaan het huis minder uit. Het vele zitten zorgt dat de spieren stijver en zwakker worden.

Het is daarom heel belangrijk om actief bezig te blijven naarmate je leeftijd vordert. We moeten een trainingsroutine vinden en eraan vasthouden om onze onafhankelijkheid zo lang mogelijk te behouden. Niet voor ons eigen ego, maar omdat onze kinderen (of iemand die we hiervoor moeten betalen) niet voor ons hoeven te zorgen.

De bewegingen die ouderen moeten maken, variëren in intensiteit, maar niet in het soort beweging. Hoe sta je op van het toilet? Door te squatten. Wat gebeurt er als iemand valt en weer opstaat? Een burpee, of toch een rustigere vorm ervan. Hoe worden de boodschappen uit de auto gelost? Door farmer walks.

Oudere sporters zullen in The Flock geen records meer breken, maar ze kunnen zeker aangepaste versies uitvoeren van wat de overige leden doen. Een goede coach weet hoe hij hen daarbij moet begeleiden. Intensiteit is relatief voor elke sporter in een sportschool, maar het bewegingsbereik en de bewegingsdoelen blijven hetzelfde.

Krachttraining helpt osteoporose (broze botten) te  voorkomen en om te keren, wat cruciaal is voor ouder wordende volwassenen. Een lage botdichtheid kan immers bij uitglijden of vallen tot botbreuken leiden. Het optillen van zware voorwerpen verhoogt die botdichtheid en vermindert de kans op letsels.

Groepssessies zijn uitermate geschikt voor oudere sporters. Bij The Flock hebben we verschillende sporters boven de 55 jaar, en zij doen het geweldig. Anderen kiezen er dan weer voor om 1-op-1 begeleid te worden. Hoe dan ook, op deze leeftijd progressie maken, is mogelijk. Het belangrijkste is om actief te worden en te BLIJVEN.

Wanneer moet je starten met sporten om veroudering tegen te gaan?

Nu!

Of je nu 20, 30, 40 of 70 jaar bent… het is nooit te laat om te beginnen met sporten en het verouderingsproces tegen te gaan. Het beste medicijn is beweging. Hoe jonger je start met sporten, hoe meer reserve je hebt wanneer je ouder wordt.

Je moet niet sporten om topsporter te worden, wedstrijden te winnen of records te breken. Ik train elke dag, zodat ik zolang mogelijk een vitaal leven kan leiden – en zodat ik nooit vast zal komen te zitten op het toilet.

Start Nu

Boek vandaag een gratis kennismakingsgesprek zodat we alles over je kunnen leren, je doelen en hoe we je kunnen helpen om ze te bereiken
Boek Afspraak
This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out